środa, 6 marca 2024

Ciasto cappuccino.

 

Ciasto jest smaczne i wilgotne.

 

 

Składniki :

Miarka to kubeczek 200 ml

3 kubeczki mąki

2 kubeczki cukru

4 całe jajka

1 kubeczek oleju 

1/2 kubeczka letniego mleka

1/2 kubeczka kawy typu espresso lub innej mocnej kawy dopiero co zaparzonej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa :

100 g czekolady mlecznej

4 łyżki mleka

1 łyżka masła

50 g cappuccino sypkiego ( proszek )

Sposób wykonania : 

 Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę . Następnie wlewamy olej, mieszamy chwilę , dodajemy mleko i letnią kawę , mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sitko, mieszamy najlepiej rózgą cukierniczą . Masa powinna być jednolita, bez grudek. Ciasto wylewamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia . U mnie to blaszka o wymiarach 40x14x7 cm, ale może być prostokątna np. o wymiarach 26x22x7 cm. Pieczemy w 180 C przez około 60 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. 

 Polewę przygotowujemy w następujący sposób : W małym rondelku ( w kąpieli wodnej ) roztapiamy masło, dodajemy mleko, cappuccino, mieszamy. Dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę , rozpuszczamy cały czas mieszając. Ciepłą polewą oblewamy zimne ciasto. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. Ciasto zamiast polewą możemy udekorować cukrem pudrem.

 Ciasto jest smaczne, wilgotne i mięciutkie, długo zachowuje świeżość, doskonale sprawdzi się do świeżo przygotowanej kawuni. 

 

         Smacznego !

 

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz