Ciasto jest smaczne i wilgotne. |
Składniki :
Miarka to kubeczek 200 ml
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
4 całe jajka
1 kubeczek oleju
1/2 kubeczka letniego mleka
1/2 kubeczka kawy typu espresso lub innej mocnej kawy dopiero co zaparzonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa :
100 g czekolady mlecznej
4 łyżki mleka
1 łyżka masła
50 g cappuccino sypkiego ( proszek )
Sposób wykonania :
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę . Następnie wlewamy olej, mieszamy chwilę , dodajemy mleko i letnią kawę , mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sitko, mieszamy najlepiej rózgą cukierniczą . Masa powinna być jednolita, bez grudek. Ciasto wylewamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia . U mnie to blaszka o wymiarach 40x14x7 cm, ale może być prostokątna np. o wymiarach 26x22x7 cm. Pieczemy w 180 C przez około 60 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Polewę przygotowujemy w następujący sposób : W małym rondelku ( w kąpieli wodnej ) roztapiamy masło, dodajemy mleko, cappuccino, mieszamy. Dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę , rozpuszczamy cały czas mieszając. Ciepłą polewą oblewamy zimne ciasto. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. Ciasto zamiast polewą możemy udekorować cukrem pudrem.
Ciasto jest smaczne, wilgotne i mięciutkie, długo zachowuje świeżość, doskonale sprawdzi się do świeżo przygotowanej kawuni.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz