piątek, 8 marca 2024

Kapusta z grochem.

 

Danie nie tylko na wigilię .



Składniki :

2 kg kiszonej kapusty ( najlepiej z marchewką )

50 dkg grochu łuskanego

2 cebule

2 łyżki skwarek ze smalcem

olej lub smalec

kminek cały

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu czarnego

3 listki laurowe

sól

pieprz czarny mielony

Sposób wykonania : 

 Groch wsyp do miski zalej zimną wodą , wymieszaj, wodę wylej. Czynność tę powtórz 2 - 3 razy, w ten sposób opłukamy groch. Następnie wlej tyle zimnej wody do grochu, aby było jej około 6 cm nad powierzchnią grochu. Miskę odstaw na 12 godzin ( na całą noc ). W tym czasie groch napęcznieje, dzięki temu szybciej się ugotuje. Na drugi dzień odlej wodę z grochu, groch wsyp do garnka, zalej zimną wodą ( wody powinno by kilka centymetrów nad powierzchnią grochu ). Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj, aż groch będzie miękki. Ja gotowałem 25 minut, ale czasem trzeba dłużej. Ugotowany groch odcedź na sitku. 

 Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj tasakiem na drewnianej desce. Jeśli chcesz, aby kapusta była mniej kwaśna, przepłucz ją zimną wodą , odcedź. Poszatkowaną kapustę wrzuć do większego garnka, zalej wodą , gotuj przez około 20 - 30 minut. Następnie odlej odcedź na sitku lub cedzaku, wsyp  z powrotem do garnka, garnek postaw na małym ogniu. Do kapusty dodaj przyprawy ( listki laurowe, ziele i cały pieprz ) oraz skwarki, wymieszaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę podsmaż na tłuszczu na jasno złoty kolor na patelni, dodaj do kapusty. Całość dopraw do smaku solą , świeżo mielonym pieprzem, dokładnie wymieszaj. Możesz dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki lub suszoną . Kapusta jest gotowa do podania, ale dobrze jest gdy poleży parę godzin, wtedy smaki się przegryzą i smakuje jeszcze lepiej. Oczywiście przed podaniem trzeba ją wtedy mocno podgrzać. Wystudzoną kapustę możemy zamrozić. 

 


 

 

        Smacznego ! 


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz