Składniki na 2 "zajączki" :
1 kg karkówki wieprzowej
1 kg szynki wieprzowej
30 dkg podgardla lub boczku
4 jajka całe
1 sucha bułka
1 średnia cebula
6 - 7 ząbków czosnku
majeranek suszony
przyprawa ziołowa do mięsa mielonego
pieprz czarny mielony
sól
kminek mielony
kminek cały
papryka czerwona mielona
1 - 2 błony wieprzowe ( opcjonalnie )
Sposób wykonania :
Mięso kroimy na mniejsze kawałki mielimy. Bułkę moczymy w rosole, mielimy razem z mięsem. Ja zmieliłem 1/3 mięsa na średnich oczkach, 2/3 na dużych. Do mięsa dodajemy zeszkloną na oleju cebulę , majeranek, pieprz czarny mielony, przyprawę ziołową , mielony kminek, drobno posiekany czosnek ( można też przecisnąć przez praskę ), jajka, sól ( można dać 1 łyżkę peklosoli ). Mięso bardzo dokładnie wyrabiamy ręką . Masę dzielimy na 2 równe części. Mięso wykładamy do wcześniej wysmarowanych smalcem keksówek ( 30x11x7 cm ). Podczas wykładania dokładnie ubijamy mięso palcami, aby nie było pęcherzyków powietrza. Mięso w foremkach ugniatamy palcami z góry tak, aby na środku było wyżej, a po bokach niżej. W ten sposób wyjdzie nam owalny "zajączek ". Górę posypujemy całym kminkiem, lekko przygniatamy palcami. Na końcu posypujemy mieloną papryką . Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) pieczemy 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy klopsy z foremek, układamy je na blaszce wyścielonej folią aluminiową i wkładamy po piekarnika na kolejne 30 minut. W ten sposób pieczone "zajączki" będą ładnie zarumienione i nie będą zbyt mokre. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygną wkładamy je do lodówki.
Jeśli mamy błonę wieprzową to formujemy owalne "zajączki" i zawijamy je w błonę . Posypujemy całym kminkiem i mieloną papryką po wierzchu. Układamy je na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 90 minut.
Klopsiki doskonale smakują , ładnie pachnę i dobrze się kroją , nie kruszą się podczas krojenia. Niestety błonę wieprzową w dzisiejszych czasach trudno kupić, dlatego piekłem "zajączki" w foremkach.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz