poniedziałek, 16 stycznia 2023

Czekoladowe ciasto z jabłkami.

 


 

 

Składniki :

1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki oleju
6 jajek
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 kg jabłek ( niezbyt twardych )

Sposób wykonania :

 Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kostkę ( 10-15 mm ). Mąkę , sodę , proszek do pieczenia i kakao wymieszaj razem i przesiej przez sitko do miski lub na papier. Do większej miski wsyp cukier, dodaj jajka, ubijaj przez chwilę . Cukier nie musi się całkiem rozpuścić. Następnie wlej olej, ubijaj jeszcze chwilkę . Na końcu wsyp połowę mąki, wymieszaj trochę , a następnie wsyp resztę mąki i wymieszaj całość dokładnie. Ciasto powinno być jednolite i bez grudek. Do ciasta wsyp jabłka wymieszaj ciasto drewnianą łyżką . Gotowe ciasto wylej na blachę ( 38 x 22 cm ) wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj łyżką i włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ). Piec przez około 50 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub pokropić polewą czekoladową . Ciasto to jest wilgotne, mięciutkie, puszyste, nie jest zbytnio słodkie. Ciasto przechowuj w chodnym miejscu przykryte  folią spożywczą . 

 


  

    Smacznego ! 

 

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz