piątek, 6 stycznia 2023

Mięciutkie ciasto czekoladowe z bananami.

 


 

 Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, jeśli upieczesz je raz to na pewno upieczesz i drugi :)

 

Składniki :

12 łyżek cukru

2 całe jajka

1 szklanka ( 250 ml ) świeżego mleka

1 szklanka ( 250 ml ) oleju rzepakowego lub roztopionego masła

15 łyżek mąki pszennej

3 łyżki ciemnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka mielonego cynamonu ( opcjonalnie )

1 łyżeczka mielonego imbiru ( opcjonalnie )

3 średnie jabłka

2 średnio dojrzałe banany

Sposób wykonania :

 Najpierw przygotuj formę keksówkę ( 38x11x7 cm ) lub dużą tortownicę ( średnica 32 cm ) lub blaszkę prostokątną ( 33x20 cm ). Formę wyściel papierem do pieczenia. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kostkę 15 - 18 mm. Banana obierz ze skórki, miąższ przekrój wzdłuż na połowę , a następnie pokrój na mniejsze plasterki. Pokrojone jabłka i banany wsyp do mniejszej miski, wymieszaj delikatnie. Możesz je przed wymieszaniem skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, ale nie jest to konieczne. Mąkę wymieszaj  w misce lub na papierze z kakao, proszkiem i sodą ( w tym momencie możesz do mąki dodać cynamon lub imbir ), przesiej przez sitko, a następnie przemieszaj, aby składniki się dokładnie zmieszały ze sobą . Do większej miski wsyp cukier, wbij jajka, wymieszaj przez chwilę rózgą cukierniczą lub mikserem. Następnie wlej mleko, zmiksuj, aby cukier się rozpuścił. Teraz wlej olej, zmiksuj przez chwilkę . Na końcu dodaj mąkę , zmiksuj do połączenia się składników. Teraz wsyp do masy pokrojone jabłka i banany, wymieszaj delikatnie całość drewnianą łyżka. Nie mieszaj zbyt długo. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C i piec do suchego patyczka. Ja piekłem w keksówce przez około 70 minut. Piekarnik najlepiej włączyć gdy mamy już przygotowaną formę , jabłka i zaczynamy ubijać jajka z cukrem. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Możemy je posypać lekko cukrem pudrem lub pokropić polewą czekoladową . Ciasto to jest smaczne, mięciutkie, wilgotne, puszyste i zawsze się udaje. Przechowujemy je w ciemnym chłodnym miejscu przykryte lnianą ściereczką lub folią spożywczą .

 


        

    Smacznego ! 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz