sobota, 5 listopada 2022

Kompot z pigwy i jabłek na zimę.

 

Kompot jest smaczny i aromatyczny.

 

 

Składniki :

dojrzałe owoce pigwy

jabłka

cukier

woda

kilka goździków

kora cynamonu

Sposób wykonania : 

 Pigwę i jabłka umyj, osusz, pokrój na ćwiartki razem ze skórką , usuń gniazda nasienne. Do każdego słoja ( ja użyłem litrowych ) wrzuć 1 - 2 goździki oraz kawałek kory cynamonu. Na spód włóż kilka ćwiartek pigwy, na górę kilka ćwiartek jabłek, tak do wysokości około 2/3 słoja. Ważne, aby na spodzie była pigwa, ponieważ owoce pigwy szybciej i mocniej ciemnieją w kontakcie z powietrzem niż jabłka. Do każdego słoja wsyp cukier 2 - 3 łyżki lub więcej,  w zależności jak słodki lubisz kompot. Słoiki napełnij wodą , zostaw około 3 cm wolnego miejsca od brzegów słoi. Brzegi słoi wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem i zamknij szczelnie wieczkiem. Pasteryzuj w temperaturze 85 C przez około 20 minut. Kompot przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Kompot z pigwy i jabłek jest aromatyczny i smaczny, doskonale ugasi pragnienie. Kompot możemy rozcieńczyć letnią wodą gdyby był zbyt intensywny. 

 

Owoce pigwy na kompot powinny być dojrzałe i zdrowe.

 
Jabłka kroimy na ćwiartki.

 

Smacznego !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz