piątek, 26 lutego 2016
Racuszki ryżowo - cytrynowe.
Składniki :
1 szklanka mleka
1 szklanka ( 10 dkg ) płatków ryżowych
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
olej do smażenia
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
Mleko zagotuj, na wrzące mleko wsyp płatki ryżowe i gotuj ciągle mieszając około 3-4 minut, aż masa zgęstnieje. Odstaw pod przykryciem. Jajka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do masy ryżowej, wymieszaj. Wsyp startą skórkę cytrynową i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany olej wykładaj łyżką gotowe ciasto. lekko wyrównaj, aby powstały okrągłe racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe udekoruj lekko cukrem pudrem.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz