sobota, 6 lutego 2016
Sernik z malinami.
Składniki : na blaszkę o wym. 25x40 cm
Ciasto kruche na spód :
2 szklanki mąki
20 dkg masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa :
1 kg twarogu na serniki
pół kostki niezbyt twardego masła
1 szklanka cukru
5 całych jajek
4 białka
25 dkg serka mascarpone
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
szczypta soli
Przygotuj także :
około 60 dkg malin
2 galaretki malinowe
Sposób wykonania :
Ciasto kruche na spód - Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, cukier oraz żółtka, wszystko razem posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę. Ciasto uformuj w wałek, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i podpiec około 10 minut w temperaturze 180 C.
Masa serowa - Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką masę i nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie dalej ucierając, dodawaj po łyżce lub dwóch twarogu i serka mascarpone. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodawaj stopniowo do masy serowej ciągle ucierając. Na koniec dodaj budyń i wszystko razem delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Na podpieczony spód wylej gotową masę serową , wyrównaj. Po całej powierzchni posyp malinami ( połowę malin zostaw do galaretki ). Maliny powciskaj do sera palcami lub łyżką. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika ( 170 C ) i piec około 70 minut.
Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Maliny zmiksuj i połącz z tężejącą galaretką. Zastygającą galaretkę wylej na ostygnięty sernik, rozprowadź po całym cieście i odstaw do całkowitego zastygnięcia galaretki malinowej ( najlepiej wstaw na całą noc do lodówki ). Do jeszcze nie zastygniętej galaretki możesz powbijać maliny co kilka centymetrów jedna od drugiej, będą ładnie wyglądać. Gotowe ciasto pokrój na kwadraty lub prostokąty.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A budyń suchy czy ugotowany?
OdpowiedzUsuńBudyń suchy,
UsuńA budyń suchy czy ugotowany?
OdpowiedzUsuń