niedziela, 27 września 2015
Ciasto z masą serową i galaretką.
Składniki :
Ciasto biszkoptowe :
Upiec dwa cienkie biszkoptowe placki ( z 4 jajek ) lub jeden grubszy i przekrój go na dwie równe części
Masa serowa :
35 dkg tłustego sera
1 kostka miękkiego masła
25 dkg cukru pudru
2 żółtka
1 całe jajko
cukier waniliowy
2 łyżki ciemnego kakao
Przygotuj również :
2 galaretki owocowe np. cytrynowe
owoce do dekoracji np, świeże truskawki, maliny lub brzoskwinie z puszki
Sposób wykonania :
Masa serowa - ser zemleć ( możesz kupić już mielony ). Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj stopniowo cukier puder, cukier waniliowy, dalej ucieraj. Następnie dodaj żółtka i jajko, utrzyj na jednolitą masę. Teraz wsyp powoli zmielony ser i dalej ucieraj, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Gotową masę serową podziel na dwie równe części. Do jednej z nich wsyp przesiane kakao i dokładnie wymieszaj.
Przełożenie ciasta : Na spód nie dużej blaszki lub dużej tortownicy połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż masę serową ciemną ( z kakao ), równo rozsmaruj po całej powierzchni. Teraz połóż drugi biszkopt. Następnie wyłóż jasną masę na biszkopt i ponownie równo rozsmaruj. Na wierzchu jasnej masy poukładaj owoce, lekko je wciśnij w masę serową , aby gdy zalejesz je galaretką nie wypłynęły na wierzch. galaretkę przygotuj wg. przepisu na opakowaniu, w upalne dni możesz odjąć trochę wody lub dosypać łyżkę żelatyny. Teraz zalej ciasto tężejącą galaretką i odstaw w chłodne miejsce, aby galaretka i masa serowa zastygły.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz