wtorek, 29 września 2015

Babka herbaciana z miodem.







Składniki :
10 g czarnej herbaty
15 dkg masła lub margaryny
1 szklanka ( 250 ml ) mleka 2%
10 dkg cukru
25 dkg mąki
2 jajka
10 dkg miodu ( może być sztuczny lub naturalny )
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
tłuszcz i mąka do wysmarowania formy
Sposób wykonania :
  Herbatę wsyp do mleka, zagotuj, ostudź, przecedź przez sitko. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko, dodaj sól, wymieszaj. Masło lub margarynę utrzyj na puszystą masę , dodaj cukier, cukier waniliowy dalej ucieraj jeszcze chwilę. Dalej ucierając dodawaj po 1 jajku, ucieraj, aby składniki połączyły się dokładnie ze sobą na jednolitą masę. Następnie wlej miód, wymieszaj. Dalej ucierając dodawaj po trochę na przemian mąkę i mleko z herbatą. Gotowe ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką karbowanej foremki. Włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około 60 minut. Sprawdź suchym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli wbijesz patyczek do ciasta i nie będzie oblepiony on ciastem, to znak, że ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy. Gdy przestygnie udekoruj ją cukrem pudrem lub oblej białą polewą.

 Rada : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową , zwłaszcza masło i jajka, gdy będą zimne masa nam się "zważy".


                            

                           Życzę smacznego !



  

1 komentarz: