niedziela, 30 sierpnia 2015
Zdrowy dżem z owoców aronii.
Składniki :
2 kg dojrzałych owoców aronii
1 kg kwaśnych jabłek
1,40 kg cukru
kilka goździków
kawałek kory cynamonu
Sposób wykonania :
Aronię opłucz, wsyp do garnka i lekko zmiażdż. Wsyp cukier, dodaj goździki i gotuj na małym ogniu kilka minut. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Przełóż do garnka, podlej odrobiną wody, dodaj korę cynamonu i smaż na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Co pewien czas mieszaj, aby jabłka się nie przypaliły. Następnie z jabłek wyjmij korę cynamonu, wsyp je do aronii, wymieszaj razem. Jeśli chcesz możesz także wyjąć z masy goździki. Gotuj jeszcze kilka minut. Gorący dżem przełóż do małych, czystych słoików. Do napełniania słoików możesz użyć lejka z dużym otworem, oraz nalewki
( chochli ) do zup, którą będziesz nabierać dżem. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj 10-15 minut. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.
Tutaj dowiesz się więcej o zdrowotnych właściwościach owoców aronii .
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz