sobota, 1 sierpnia 2015
Ogórki na zupę w słoikach.
Składniki :
2 kg świeżych ogórków
kilka ząbków czosnku
3 łyżki soli
Sposób wykonania :
Ogórki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp do dużego garnka lub miski, wymieszaj z solą. Zostaw na 1 dzień, aby puściły sok. Następnie napełnij ogórkami małe słoiczki ( takie, aby słoiczek wystarczył na zupę ), lekko ugnieć łyżką. Do każdego słoiczka włóż po jednym obranym ząbku czosnku. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, nie dłużej niż jeden rok. W zimie gdy chcesz ugotować zupę ogórkową wystarczy odkręcić jeden słoiczek i wsypać jego zawartość do zupy.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz