sobota, 7 marca 2015

Schab w sosie śmietanowo - grzybowym.





Składniki :                     Na 5 porcji
60 dkg schabu bez kości
15 dkg grzybów ( pieczarki, borowiki lub inne )
250 ml śmietany 18 %  ( 1/2 szklanki )
Propozycja podania.
2 średnie cebule
1 - 2 łyżki świeżego mleka
majeranek
sól 
pieprz czarny mielony
olej lub inny tłuszcz do smażenia
zielona natka pietruszki do dekoracji
papryka czerwona słodka mielona
Sposób wykonania :
 Grzyby myjemy, kroimy na cienkie plasterki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do odcieknięcia. Cebulę kroimy na plastry. Schab porcjujemy na plasterki, lekko tylko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem do smaku i smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone mięso wyjmujemy z patelni, odkładamy na talerz, a do tłuszczu w którym smażyliśmy mięso wsypujemy pokrojoną cebulkę i odcedzone grzyby. Smażymy, aż cebula zrobi się miękka. Możemy dodać trochę oleju, gdyby było za mało. Do śmietany wlewamy mleko, dokładnie mieszamy razem i wlewamy na patelnię do usmażonych grzybów i cebulki. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem do smaku. Wkładamy do sosu kawałki mięsa i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. 
 Gotowy schab podajemy z ziemniakami i sałatką. każdy kawałek mięsa polewamy sosem, dekorujemy posiekaną zieloną natką pietruszki i posypujemy odrobiną papryki. Smakuje wybornie !! Dziś zrobiłem na obiad i wszystkim się uszy trzęsły podczas jedzenia, aż bałem się , żeby nie było przeciągu w domu. ;-)


                              
              Życzę smacznego i pozdrawiam gorąco !


  

   

2 komentarze:

  1. Robilam ostatnio bardzo podobny :)

    Pozdrawiam
    http://dookola-swiata-w-jeden-dzien.blogspot.ch/

    OdpowiedzUsuń