sobota, 30 listopada 2013
Kompot brzoskwiniowy w słoikach na zimę.
Kompot z brzoskwiń.
Składniki :
4 kg niedużych brzoskwiń zdrowych i twardych ( najlepiej krajowych,są tańsze i mniejsze )
cukier
woda
Sposób wykonania :
Brzoskwinie myjemy, usuwamy ogonki ( jeśli są ) i wkładamy do czystych słoików nie ugniatając ich zbytnio. Wsypujemy po 6 łyżek cukru do każdego słoika ( 1 litrowego ). Zalewamy wodą do pełna i zakręcamy nakrętką. Jeśli robimy w weckach gumkę smarujemy cieniutko białkiem z obu stron, aby lepiej nam trzymały się pokrywki. Następnie pasteryzujemy 15 minut i odstawiamy do chłodnego i ciemnego pomieszczenia np. piwnicy. Kompot z brzoskwiń jest smaczny i bardzo aromatyczny. Ja zrobiłem w tym roku 15 słoików i wszyscy go bardzo lubią.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Z brzoskwiń nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować jest pyszny !
UsuńObieramy ze skórki ?
OdpowiedzUsuńNie obieramy, dajemy ze skórką.
Usuń