Składniki :
3 kg dojrzałych malin
1 kg cukru
Sposób wykonania :
Maliny na sok powinny być dojrzałe i zdrowe. Usuwamy owoce chore i zanieczyszczenia. Owoce wsypujemy do słoja lub garnka, zasypujemy cukrem, lekko ubijamy. Górna warstwa powinna być z cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. W tym czasie maliny puszczą sok. Następnie przecedzamy przez sitko. Pulpę malinową przekładamy do sokownika. Do sokownika wlewamy wodę , stawiamy na małym ogniu. Z owoców powinien odcieknąć cały sok. Otrzymany sok w razie potrzeby filtrujemy przez gęste sitko, aby usunąć pestki. Rozlewamy do czystych małych słoiczków. Brzegi słoików wycieramy dokładnie papierowym ręcznikiem, szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy przez 20 minut w 85 C. Przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu. Sok z malin jest smaczny, zdrowy i ma piękny czerwony kolor. Zimą możemy go dodawać do herbaty.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz