sobota, 2 września 2017
Sałatka z zielonych pomidorów i marchewki na zimę.
Dziś zrobiłem sałatkę z zielonych pomidorów, które już by nie dojrzały, bo zrobiło się zimno i mokro. A za kilka dni na pewno zaczęły by się psuć. Teraz się nie zmarnują , będą w zimie do obiadu. Zapraszam po przepis :
Składniki :
2 kg zielonych pomidorów ( średnich lub małych )
1 kg cebuli
0,5 kg marchewki
1 mały seler
2 średnie pietruszki ( korzeń )
2 papryki czerwone
2 łyżki soli ( najlepiej nie jodowanej )
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
kilka ziarenek czarnego pieprzu
Marynata :
1 l wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu spirytusowego 10 %
Sposób wykonania :
Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Pomidory pokrój w cienkie plastry. Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obierz. Cebulę pokrój w cienkie plastry. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czerwoną paprykę pokrój w kostkę lub cienkie paseczki. Wszystkie pokrojone warzywa wymieszaj z solą i pieprzem. Przykryj i odstaw na około 2 godziny, aby puściły trochę soku. Następnie zagotuj wodę z cukrem, wsyp na wrzątek mieszankę warzywną wraz ze sokiem, wymieszaj. Gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania, aby warzywa zmiękły. Gdy uznasz, że warzywa są już wystarczająco miękkie, wlej ocet, dodaj pieprz cały, wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Gotową sałatkę przełóż do słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut.
Rada : Zamiast octu spirytusowego możesz użyć octu winnego, wtedy Twoja sałatka będzie zdrowsza. Octu możesz dać mniej, jeśli chcesz uzyskać sałatkę o łagodniejszym smaku.
Życzę udanych przetworów !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz