czwartek, 31 sierpnia 2017
Leśne grzyby marynowane.
Składniki :
1 kg leśnych grzybów ( borowiki, podgrzybki itp. )
1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej )
woda
Marynata :
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu spirytusowego 10 %
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 listki laurowe
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka białej gorczycy
1 nieduża marchewka
1 średnia cebula
1 mała papryczka chili
Sposób wykonania :
Grzyby dokładnie oczyść, opłucz w zimnej wodzie ( najlepiej dwa razy ). Jeśli masz duże grzyby pokrój na kawałki, małe możesz zostawić w całości. Grzyby wsyp do garnka, zalej wodą ( tak, aby wszystkie były w wodzie ), dodaj łyżkę soli, postaw na ogniu i gotuj przez 15 minut. Odcedź. Teraz przygotuj marynatę. Marchewkę i cebulę obierz, opłucz, pokrój na cienkie plasterki. Do garnka wlej wodę , dodaj pokrojone warzywa, ocet oraz pozostałe składniki przeznaczone na marynatę , zagotuj i pozostaw na ogniu jeszcze około 5 minut. Ugotowane grzybki przełóż do małych słoiczków, zalej do pełna gorącą marynatą. Słoiki zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 15 minut. Słoiki z grzybkami przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Takie grzybki doskonale nadają się jako dodatek do mięs i nie tylko.
Rada : Zamiast octu spirytusowego możesz dać ocet winny, jest on łagodniejszy w smaku i zdrowszy.
Życzę udanych przetworów !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz