poniedziałek, 11 września 2017

Grzyby marynowane z cebulką.










Składniki :
1 kg grzybów ( kurki, podgrzybki, maślaki, gąski lub innych )
1 l wody
1 cebula
1 łyżka soli
Marynata :
1/2 l wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
1 łyżka ziela angielskiego
3-4 listki laurowe
1 cebula
2/3 szklanki octu
Sposób wykonania :
 Grzyby dokładnie oczyść, opłucz, wrzuć do wrzącej osolonej wody wraz z obraną i pokrojoną w cienkie plastry cebulą. Gotuj do momentu, aż zmiękną ( maślaki około 10 minut, podgrzybki, borowiki około 30 minut ). Następnie odcedź z nadmiaru wody. Ugotowane grzyby przełóż do słoiczków do wysokości 2/3 słoika. 
Marynata : Obierz drugą cebulę , pokrój w plasterki, wrzuć do wody wymieszanej z octem. Garnek z wodą postaw na ogniu, dodaj pozostałe składniki przeznaczone do marynaty, zagotuj. Gotuj około 10-15 minut na małym ogniu. Gorącą zalewą zalej słoiki z grzybkami, staraj się tak, aby w każdym słoiku znalazło się trochę przypraw i cebuli. Grzyby powinny być całkowicie przykryte zalewą. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj około 15 minut. Gotowe wyroby przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

 Rada : Do tej marynaty możesz użyć każdego rodzaju grzybów.


                           Życzę smacznego !


    


1 komentarz: