wtorek, 18 czerwca 2024

Dżem z czarnej porzeczki ( smaczny i aromatyczny ).

 


 

 Dżem z owoców czarnej porzeczki doskonale smakuje i ma ładny aromat. Możemy go wykorzystać jako nadzienie do naleśników, przekładania ciast, zjeść z kromką chlebka.


Składniki :

2 kg czarnej porzeczki
70 dkg cukru
1 pektyna ( 30 g )

Sposób wykonania :

 Porzeczki myjemy, przebieramy, odrywamy od gałązek, odważamy 2 kg. Wsypujemy do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ), ugniatały tłuczkiem na miazgę . Dodajemy 50 dkg cukru, dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy. Często mieszamy łyżką , gotujemy kilka minut. Resztę cukru mieszamy dokładnie z pektyną w małej miseczce. Wsypujemy cukier z pektyną do gotujących się owoców, energicznie mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Gotujemy jeszcze przez 3 - 4 minuty. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy przez około 10 - 15 minut. Przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu. 

 


 

   Smacznego !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz