sobota, 14 marca 2015

Oponki serowe.





Składniki :
50 dkg białego mielonego twarogu
50 dkg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 kostki margaryny
4 całe jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier puder do posypania
tłuszcz lub olej do smażenia
Sposób wykonania :
 Mąkę przesiać na stolnicę , dodać cukier, sodę , ser, margarynę i jajka. Zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego kółka wykroić małym kieliszkiem lub rurką małą dziurkę . Smażyć na gorącym tłuszczu, do momentu wypłynięcia i zarumienienia się ciasta. Następnie obrócić na drugą stronę. 
 Gdy trochę przestygną oprószyć lekko cukrem pudrem. Podawać ciepłe.


               Życzę smacznego !

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz