czwartek, 26 grudnia 2013

Mleko sojowe - obniża poziom złego cholesterolu.

Mleko sojowe - doskonałe na obniżenie złego  cholesterolu.

Aby otrzymać to mleko, nie trzeba doić żadnego zwierzęcia. Mleko sojowe to płyn pochodzenia roślinnego,wytwarza się je z nasion soi,mocząc w wodzie nasiona lub mąkę sojową, Historia tego napoju sięga podobno początków naszej ery. Mleko sojowe pochodzi z Chin. Ponieważ tak jak prawdziwe mleko ulega koagulacji, można otrzymać z niego twaróg, znany pod nazwą tofu. Mleko sojowe i tofu stanowią wykorzystywane często przez wegetarian substytuty produktów z mleka zwierzęcego.  Mleko z soi zawiera podobne ilości białek i tłuszczu ,co mleko od krowy ( 2,5 % białek, 3,5 % tłuszczu ) Zaleca się jego spożywanie osobom zagrożonym chorobami układu krwionośnego,zwłaszcza miażdżycą,ponieważ obniża poziom " złego " cholesterolu,nie zmniejszając przy tym poziomu "dobrego". Niestety, tak jak mleko krowie,tak i sojowe obarczone jest dość dużym ryzykiem wywołania alergii u pijących je.
 



1 komentarz: