niedziela, 10 listopada 2013

Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa.





Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa.

Składniki :
Porcja 1 - foremka 35x12                   Porcja 1,5 -  foremka 40x14 
33 dkg margaryny                                                     50 dkg
30 dkg cukru                                                         45 dkg
6 szt. jaj                                                                   9 szt.
21 dkg mąki pszennej                                     32 dkg
13 dkg mąki ziemniaczanej                         20 dkg
1 łyżka kakao ciemnego                                1,5 łyżki
1 łyżeczka proszku do pieczenia                 1,5 łyżeczki
1 szt. cukru waniliowego                              1,5 szt.
olejek cytrynowy
olejek rumowy
Sposób wykonania :


 Margarynę oraz jajka wyjmujemy z lodówki na godzinę wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Wtedy margaryna będzie miękka i szybko nam się utrze, a jajka dokładnie się nam połączą z pozostałymi składnikami ( Gdy są bardzo zimne zrobi się nam tzw. " siara" jajka nie połączą się nam z tłuszczem! Wtedy może nam się zrobić zakalec, a nasza babka popęka nam na górze i może nam kipieć!). Margarynę ucieramy w misce na lekko puszystą masę , dodajemy cukier, cukier waniliowy i dokładnie ucieramy kilka minut. Następnie dodajemy po 2 jajka i ucieramy, tak aby się nam połączyły z tłuszczem. Nie dodawajmy wszystkich jajek od razu, wtedy nie będą chciały nam się dokładnie połączyć ! Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko na papier i wsypujemy na końcu do naszego ciasta. Lekko mieszamy na jednolitą masę. Teraz dzielimy masę na 2 połowy. Do jednej dodajemy olejek cytrynowy (możemy też dodać startą skórkę z 1 cytryny) i krótko mieszamy. Do drugiej części ciasta dodajemy przesianą łyżkę kakao i olejek rumowy, mieszamy. Foremkę o wymiarach 40 cm na 14 cm wyścielamy zwykłym papierem śniadaniowym. Na spód foremki wylewamy ciemną masę i rozprowadzamy po całej foremce. Następnie wlewamy masę cytrynową i także rozsmarowujemy równo po całej foremce. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w temperaturze 180 C . Gdy nasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować ! ). Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest to bardzo dobry przepis nasza babka jest miękka, puszysta i krucha!! Wiele razy już ją piekłem i zawsze się udaje. Można też upiec ją w foremce karbowanej np. na Wielkanoc. Wtedy karbowaną foremkę smarujemy dokładnie tłuszczem i obsypujemy mąką pszenną. Ja upiekłem ją dzisiaj z półtorej porcji w foremce 40 cm na 14 cm.

 Zobacz jak przygotować tą babkę ;   http://youtu.be/wIFOGLbkAy8

                                                                                       

                         SMACZNEGO !!


     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz