czwartek, 23 listopada 2023

Buraczki marynowane w słoikach.

 


 

 

Składniki :

około 5 kg małych buraczków ćwikłowych

liście laurowe, 

ziele angielskie

pieprz kolorowy, 

czosnek

Zalewa : 2,5 l wody, 

10 łyżek cukru

1,5 szklanki octu

2 płaskie łyżki soli niejodowanej 

Sposób wykonania :

 Buraczki umyj, ugotuj do miękkości, obierz ze skórki. Do każdego słoika wrzuć przyprawy ( 1-2 listki laurowe, po kilka ziaren pieprzu i ziela, 2-3 obrane ząbki czosnku. Poukładaj buraczki w słojach dość ciasno. Przygotuj zalewę : wodę zagotuj z cukrem, solą i octem. Gorącą zalewą zalej buraczki w słoikach. Brzegi słoików wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem, zakręć wieczkami. Pasteryzuj przez 15 - 20 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.

 

  


      Życzę smacznego ! 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz