sobota, 25 listopada 2023

Dżem z pigwy.

 



Składniki :

2 kg pigwy 

250 ml wody

50 dkg cukru

sok z 1 cytryny

Sposób wykonania :

 Umytą pigwę przekrawamy na ćwiartki, suwamy gniazda nasienne, trzemy na tarce o dużych oczkach, odważamy odpowiednią ilość 2 kg. Startą pigwę wsypujemy do garnka ( najlepiej z grubym dnem ), wlewamy wodę , sok z cytryny, dodajemy cukier, mieszamy. Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 - 50 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy pigwa się rozpadnie ( będzie miękka ), przekładam dżem do czystych słoików. Dżem ubijamy w słoikach łyżką , aby nie było pęcherzyków powietrza. Brzegi słoików wycieramy papierowym ręcznikiem, szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy przez 15 - 20 minut. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Dżem z pigwy jest smaczny i gęsty. 







                 Smacznego ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz