środa, 29 listopada 2023

Seler konserwowy.

 


 

 

Składniki :

2 kg selera ( waga po obraniu )

1 l wody

1/2 szklanki cukru

1 łyżka soli niejodowanej np. kłodawskiej

sok z 1 cytryny

5 łyżek octu

Sposób wykonania :

 Selery obierz ze skórki, dokładnie umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wodę zagotuj w większym garnku z cukrem, solą , octem i sokiem z cytryny. Do gotującej się zalewy wsyp starty seler, wymieszaj, zagotuj. Gotuj przez kilka minut, aż seler trochę zmięknie. Następnie przełóż do czystych słoików, pasteryzuj przez 15 - 20 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. 

 Seler tak zamarynowany możemy użyć do sałatek, lub po prostu podać jako sałatkę do drugiego dania.

 


 

                               Smacznego ! 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz