niedziela, 19 grudnia 2021

Mięciutki piernik na ciemnym piwie.

 

Piernik jest ciemny i mięciutki.

 

 

Składniki :

100 g masła

180 g cukru ( może być trzcinowy )

4 łyżki miodu ( najlepiej naturalnego )

1 łyżka ciemnego kakao

2 przyprawy do piernika

1 płaska łyżeczka mielonego imbiru

250 ml ( 1 szklanka ) ciemnego piwa

2 całe jajka

2 płaskie łyżeczki sody

300 g mąki pszennej

Polewa :

50 g czekolady gorzkiej

50 g czekolady mlecznej

6 łyżek śmietanki kremówki

Przygotuj dodatkowo :

trochę posiekanych orzechów

Sposób wykonania : 

 Mąkę piwo i jajka wyjmujemy z lodówki na 2 godziny wcześniej, aby się ogrzały do temperatury pokojowej. Masło rozpuszczamy w większym garnku lub rondelku, dodajemy cukier i miód, mieszamy aby składniki się połączyły. Następnie dodajemy przyprawę do piernika i przesiane kakao, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Do lekko ciepłej masy wlewamy piwo, mieszamy, roztrzepane jajka, mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy partiami cały czas mieszając, wymieszaną mąkę z sodą i przesianą przez sitko. Ciasto powinno być jednolite bez grudek. Gotowe ciasto wylewamy do keksówki o wymiarach 30x11x7 cm lub dwóch mniejszych wyścielonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli pieczemy w dwóch mniejszych foremkach to czas pieczenia będzie nieco krótszy. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Piernik możemy udekorować cukrem pudrem lub oblać polewą i posypać posiekanymi orzechami. Polewę przygotowujemy w następujący sposób : do małego rondelka lub miseczki wlewamy śmietankę , podgrzewamy na ogniu, ale nie zagotowujemy ! Zdejmujemy z ognia, wsypujemy posiekaną na kawałki czekoladę , mieszamy, aby czekolada się rozpuściła i połączyła ze śmietanką na jednolitą konsystencję . Przygotowaną polewą oblewamy piernik i posypujemy posiekanymi orzechami. Orzechy mogą być włoskie lub arachidowe jakie kto lubi. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia polewy. Ciasto jest najlepiej kroić ostrym nożem zamoczonym na chwilę w gorącej wodzie, wtedy polewa podczas krojenia nie będzie się łamać . Piernik jest ciemny, mięciutki, długo zachowuje świeżość i bardzo aromatyczny, mocno korzenny. Polecam ten przepis !  :)

 


 

 

      Smacznego !

 

  

10 komentarzy:

  1. Mi piernik jakoś nie wychodzi. Bardzo lubię i nie poddaję się

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego przepisu na pewno wyjdzie. 😊 Upiec według tego przepisu. 😁

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł z dodaniem piwa do piernika. Na pewno będzie smakowało mojemu mężowi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis z dodatkiem piwa. Na pewno wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie jadłam takiego.Z chęcia spróbuję go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piernik pyszny i prosty w wykonaniu. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis. Nie słyszałam o takiej wersji piernika

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda idealnie. Bardzo oryginalny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierniki mogłabym zajadać codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Piernik puszysty jak chmurka, wygląda obłędnie, trzeba przetestować :)

    OdpowiedzUsuń