niedziela, 23 sierpnia 2020

Bardzo kruche rogaliki z marmoladą ( na smalcu ).

 

 

 

Składniki : 

1 kg mąki pszennej
0, 5 kg smalcu
około 350 ml śmietany 18 %
1/2 łyżeczki soli
marmolada twarda do nadziewania
cukier puder do dekoracji

Sposób wykonania :

 Mąkę przesiewamy na stolnicę , dodajemy sól oraz miękki smalec. Smalec mieszamy z mąką , następnie dodajemy śmietanę , zagniatamy ciasto na jednolitą masę . Jeśli ciasto jest za rzadkie, wkładamy go do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, kroimy na paski o szerokości 10 cm. Paski tniemy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zwijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy je układać dość blisko siebie, bo ciasto nie wyrasta zbyt dużo. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Upieczone rogaliki studzimy i dekorujemy cukrem pudrem. Rogaliki są bardzo kruche, nie za słodkie w sam raz do kawki.

 


 

 


 

 

  Smacznego !

   

1 komentarz: