piątek, 22 grudnia 2017
Krem budyniowy do przekładania ciast i tortów.
Składniki :
0,5 l mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 czubate łyżki cukru pudru
25 dkg dobrego masła ( 82 % tłuszczu )
Sposób wykonania :
Budynie wymieszaj z połową zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj, na gotujące się mleko wlej wymieszane budynie cały czas mieszając. Gotuj przez chwilę , aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Od czasu do czasu zamieszaj budyń, aby nie zrobiła się na nim skorupka. Masło utrzyj na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawaj stopniowo cukier puder. dalej ucierając dodawaj stopniowo wystudzony budyń. ucieraj, aby krem miał jednolitą konsystencję i będzie puszysty. gotowym kremem przekładaj torty i ciasta.
Z podanej porcji przełożysz dwie warstwy tortu o średnicy 18 cm. Jeśli potrzebujesz więcej kremu zwiększ proporcje.
Rada : Do tego kremu możesz dodać osączone i pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie lub ananasy z małej puszki. Teraz krem będzie jeszcze bardziej smaczny. :)
Życzę udanych wypieków !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
prosty i jaki uniwersalny. jeden z najlepszych kremów :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. :)
UsuńJeden z najpyszniejszych kremów:)
OdpowiedzUsuń