poniedziałek, 18 grudnia 2017
Karp z chrzanem.
Składniki :
około 2 kg karpia
1 szklanka mleka
4 łyżki startego chrzanu
4 jajka ugotowane na twardo
40 dkg śmietany
15 dkg masła
2 łyżki mąki
sok z 1 cytryny
sól, pieprz mielony, cukier do smaku
Sposób wykonania :
Karpia sprawić, podzielić na porcje, umyć i moczyć w mleku około 1 godziny. Z połowy masła i 2 łyżek mąki zrobić zasmażkę , rozprowadzić mlekiem, doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem. Zagotować i doprawić śmietaną , chrzanem, sokiem z cytryny i wymieszać dokładnie. Masłem wysmaruj żaroodporne naczynie, włóż rybę. Resztę masła roztop i polej nim rybę. Wstaw do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około 30 minut. Jajka obierz, pokrój w kostkę , posyp nimi karpia, zalej przygotowanym wcześniej sosem i zapiec. Gdy na wierzchu zacznie robić się zrumieniona skórka to znak, że potrawa jest gotowa.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz