środa, 28 czerwca 2017
Ciasto na pierogi z jajkiem.
Składniki :
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka miękkiego masła
1 jajko
około 3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
Sposób wykonania :
Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do dużej miski. Dodaj sól, masło, jajko i trochę wody, wymieszaj. Wodę dolewaj stopniowo. Zagnieć ciasto tak, aby było jednolite i gładkie. Wyrabiaj je ręką przez kilka minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, ale nie powinno być zbyt miękkie, ani zbyt twarde.
Ciasto to doskonale nadaje się do różnego rodzaju pierogów, a także do uszek do barszczu. Przepis ten wypróbowałem, jest bardzo dobry !
Z tej porcji ciasta wyjdzie nam około 50 pierogów.
Przepis ten znalazłem tutaj : zjadam.pl
Pozdrawiam serdecznie !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Z jajkiem jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuń