sobota, 27 sierpnia 2016
Sałatka na zimę z buraczków i czerwonej papryki.
Składniki :
2,5 kg buraków ćwikłowych
( najlepiej odmiany ciemno czerwonej np. Opolski )
0,5 kg czerwonej papryki
0,5 kg cebuli
0,5 szklanki cukru
1 szklanka octu 10 %
sól
pieprz czarny cały
pierz czarny mielony
kilka listków laurowych
woda
Sposób wykonania :
Buraczki umyj, ugotuj na pół twardo. Obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyj, pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz, opłucz w zimnej wodzie, pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa wsyp do dużego garnka, wymieszaj dokładnie razem. Wlej wodę ( tyle, aby warzywa były wszystkie w niej zanurzone ) , dodaj cukier, sól do smaku, listki laurowe, pieprz czarny cały, gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem mielonym. Przełóż sałatkę do słoików, pasteryzuj przez 15 minut. Gotowe.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.
Podawaj z ziemniakami i mięsem.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz