wtorek, 19 lipca 2016
Ogórki konserwowe z miodem.
Składniki :
2 kg małych ogórków
3/4 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
około 5 szklanek wody
3-4 łyżki naturalnego miodu
2 łyżki soli
Sposób wykonania :
Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem, garnek zdejmij z ognia, wlej ocet. Gdy zalewa trochę ostygnie dodaj miód, wymieszaj. Ogórki posiekaj na plasterki, wsyp do słoików zalej zalewą. Słoje szczelnie zamknij i pasteryzuj 15 minut. Gotowe.
Zamiast siekanych ogórków możesz dać ogórki całe ( małe ), tylko wtedy będzie Ci potrzeba trochę więcej zalewy.
Ogórki te doskonale nadają się do obiadu z ziemniakami i mięsem.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
łał, dla mnie totalna nowość! ;-)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować ten przepis. :)
Usuń