niedziela, 10 lipca 2016
Kopytka ziemniaczane z masełkiem.
Składniki :
50 dkg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
2-3 łyżki świeżego masła
Sposób wykonania :
Ziemniaki obierz, opłucz, wrzuć na wrzącą osoloną wodę , ugotuj. Gdy ziemniaki są już miękkie, odcedź i utłuc. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną , jajko, dopraw do smaku solą. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Z zagniecionego ciasta formuj wałeczki o średnicy około 1 - 1,5 cm. Wałeczki ucinaj ostrym nożem na skos o długości około 3-4 cm. Wrzuć kluski do osolonej wrzącej wody i gotuj około 4-5 minut. Następnie odcedź, przelej na cedzaku zimną wodą , rozłóż na talerze, polej roztopionym masłem. Podawaj gorące.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz