środa, 6 stycznia 2016
Ciasto kokosowo- porzeczkowe.
Składniki :
Ciasto kruche :
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
20 dkg masła lub margaryny
6 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 l dojrzałych czerwonych porzeczek
Pianka kokosowa :
6 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
30 dkg wiórków kokosowych
Krem budyniowy :
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
6 łyżek cukru
20 dkg miękkiego masła
750 ml świeżego mleka
Sposób wykonania :
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj masło pokrojone w cienkie plastry, cukier, posiekaj wszystko nożem. Dodaj żółtka, wymieszaj razem, zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w kulkę lub wałek, zawiń w folię , włóż na 40-60 minut do lodówki. Porzeczki dokładnie opłucz, osusz, usuń ogonki. Schłodzone ciasto podziel na dwie równe połowy, rozwałkuj i wyłóż na 2 blaszki ( 22 x 35 cm ) wyścielone papierem do pieczenia. Teraz na każde ciasto wysyp po 1/2 l porzeczek.
Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier, dalej ubijaj. Na końcu wsyp wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj szpatułką lub ręką . Na każdą z blaszek wyłóż po połowie piany i delikatnie rozsmaruj ją na porzeczkach. Obydwa ciasta ( razem lub kolejno ) piec około 40 minut w temperaturze 190 C. Z termoobiegiem 170 C. Po upieczeniu przestudź. Budyń, oraz cukier dokładnie wymieszaj z 250 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj, na gotujące się mleko wlej rozrobiony budyń, gotuj aż zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę i cały czas miksując dodawaj po łyżce przestudzony budyń. Gotowy krem wyłóż na jedno z upieczonych wcześniej ciast, rozsmaruj po całej powierzchni. Drugie ciasto delikatnie wyjmij z blaszki i połóż na kremie, lekko przygnieć. Możesz położyć na cieście deseczkę i lekko ją przygnieść tak, aby cisto nie popękało. Gotowe ciasto wstaw do zimnego pomieszczenia na przynajmniej 3 godziny. Następnie ciasto pokrój na kwadraty lub prostokąty. Każdy kawałek możesz ozdobić kilkoma świeżymi porzeczkami i pokropić je bezbarwnym żelem.
Ciasto wyśmienicie smakuje, jest lekko kwaśne nie jest zbytnio słodkie.
Polecam. :)
SMACZNEGO !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz