Fot. Krzysztof Jaracz |
Składniki : na 5 porcji
80 dkg schabu
6-7 łyżek oleju
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
Fot. Krzysztof Jaracz |
oregano
bazylia
papryka słodka
chili lub papryka ostra
pieprz czarny mielony
sól
olej do smażenia
Sposób wykonania :
Schab poporcjować, rozbić tłuczkiem. Czosnek zmiażdżyć przez praskę lub drobniutko posiekać. Do małego naczynia wlać 6-7 łyżek oleju, wsypać zmiażdżony czosnek, wlać sok z cytryny, dodać zioła, przyprawić do smaku pieprzem i solą , dokładnie wszystko razem wymieszać. Rozbite kotlety posmaruj z obu stron otrzymaną marynatą za pomocą pędzla. Odstaw w chłodne miejsce np. do lodówki na minimum 2 godziny. Piecz w temperaturze 220 C lub smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) z surówką.
Ps. Mieszankę ziołową można sobie przygotować według własnego pomysłu, z dowolnie dobranych ziół. :-)
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz