sobota, 2 sierpnia 2014
Przepis na ogórki konserwowe.
Składniki :
3 kg małych ogórków
liście laurowe
korzeń chrzanu
koper zielony ( baldachim )
czosnek
pieprz czarny ( cały )
gorczyca biała
ziele angielskie
Zalewa :
1 litr wody ( najlepiej źródlanej )
1 i 1/2 łyżki soli
2 łyżki cukru
1/2 szklanki octu 10%
Sposób wykonania :
Ogórki dokładnie myjemy z letniej wodzie. Do każdego litrowego słoika wkładamy po 1-2 listku laurowym,3 ząbki czosnku, łodygę zielonego koperku, kawałek chrzanu, kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 2 łyżeczki białej gorczycy. Na 3 kg ogórków będzie nam potrzebne około 4 l zalewy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, cukier oraz ocet i zagotowujemy. Gdy trochę przestygnie zalewamy nią ogórki, zakręcamy wieczkami i pasteryzujemy 15-20 minut w temperaturze 85-90 C. Pamiętajmy o tym, że im dłużej będziemy pasteryzować tym ogórki będą później miększe.
Przechowujemy w zacienionym i chłodnym miejscu.
Ps. Octu możemy dać więcej, według smaku i własnego gustu.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz