piątek, 5 stycznia 2018

Polewa czekoladowa - prosta i zawsze się udaje.








Składniki :
15 dkg mlecznej czekolady
5 dkg masła lub margaryny dobrej jakości
Sposób wykonania :
 Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do małej miseczki. Dodajemy masło lub margarynę. Masło ( lub margarynę ) jeśli jest twarde kroimy w cienkie plastry, aby szybciej nam się rozpuściło. Najlepiej jest dodać miękkie masło, wtedy szybko nam się połączy z czekoladą i nie będziemy go musieli kroić. Do większego garnka wlewamy wodę , garnek stawiamy na ogniu. Miskę z czekoladą stawiamy do wodnej kąpieli. Od czasu do czasu mieszamy całość łyżką. Uważajmy, aby nie przegrzać czekolady, nie może ona zbyt długo się podgrzewać, bo może nam się ''zważyć'' . Gdy masło i czekolada nam się całkiem rozpuści, ciepłą polewą oblewamy nasze ciasta, ciasteczka.

 Rada : Gdyby Twoja polewa była zbyt twarda, mało płynna, możesz dodać łyżkę oleju kokosowego tłoczonego na zimno. Po dodaniu oleju polewa staje się bardziej płynna i szybko nie zastyga, możemy nią spokojnie dekorować ciasteczka nie martwiąc się , że polewa nam zastygnie.
 
 Możemy też użyć czekolady gorzkiej lub dodać do polewy trochę ciemnego kakao, wtedy nasza polewa będzie ciemniejsza. Gdy zrobimy naszą polewę z czekolady gorzkiej wtedy, aby nasza polewa była bardziej płynna możemy dodać trochę więcej masła. Zbyt twarda polewa może nam się łamać podczas krojenia, ale i na to jest sposób. Aby polewa nie łamała nam się podczas krojenia ciast trzeba moczyć nóż, którym kroimy ciasto w gorącej wodzie. tutaj znajdziesz więcej na ten temat : krojenie ciast  :) 









                            Życzę udanych wypieków ! 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz