czwartek, 7 grudnia 2017
Karp w sosie po staropolsku.
Składniki : na 5- 6 porcji
1 i 1/2 kg karpia
1 l wody
Składniki na sos :
wywar z gotowania karpia
2/3 szklanki czerwonego wina
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
kawałek korzenia selera
sok z 1 cytryny
5 dkg rodzynek
5 dkg migdałów bez skórki
5 dkg piernika
4-5 goździków
6-7 ziaren pieprzu
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
sól
Sposób wykonania :
Warzywa oczyść, opłucz, wrzuć na wrzątek, dodaj przyprawy ( ziele angielskie, pieprz, goździki ), gotuj około 30 minut. Rybę spraw, podziel na dzwonka, włóż do wywaru i gotuj jeszcze około 20 minut. Następnie wyjmij rybę z wywaru, wywar przecedź przez gęste sitko. Piernik zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cukier zrumienić na suchej patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Ostrożnie wlej do upalonego cukru 1/2 szklanki wody gotuj do uzyskania gęstego syropu. Mąkę podsmaż na rozgrzanym maśle, wlej wywar warzywno-rybny, sok z cytryny, wino,starty piernik, rodzynki, migdały i upalony cukier ( karmel ). całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż sos trochę zgęstnieje. Dopraw do smaku solą. Do gotowego sosu włóż dzwonka karpia, podgrzej i podawaj od razu na stół. Rybę możesz posypać świeżymi, posiekanymi ziołami ( natka pietruszki, rozmaryn itp. ).
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz