wtorek, 19 września 2017

Dżem bananowy.








 Dżem bananowy może nie jest zbyt popularny, ale warto go zrobić, jest smaczny i aromatyczny.


Składniki :
1 i 1/2 kg dojrzałych bananów ( bez skórki )
1 i 1/2 opakowania żelfixu 2:1
3 łyżki miodu naturalnego
1/3 szklanki wody
sok z 1 cytryny
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
Sposób wykonania :
 Banany pokrój na plasterki, wrzuć do rondla, zalej wodą , dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Rondel postaw na ogniu, doprowadź do zagotowania, pamiętając, aby od czasu do czasu zamieszać. Do gotującej się masy wsyp żelfix, wymieszaj dokładnie, zagotuj. Dodaj miód, cynamon, wymieszaj. Dżem smaż na małym ogniu, często mieszając, aby nie przywarł do rondla do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Gorący przełóż do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5-10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.


                             Życzę smacznego !


 

3 komentarze:

  1. musi byś mega! jeszcze jakby tak dodać wanilię..... mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać, ale nie za dużo. :) Dżem naprawdę jest pyszny np. na śniadanie, wystarczy posmarować nim bułkę.

      Usuń
  2. z chęcia bym taki zrobiła, nigdy nie jadłam bananowego dżemu:)

    OdpowiedzUsuń