niedziela, 25 czerwca 2017

Ciasto czekoladowe.





Ciasto czekoladowe



Składniki :                   na blaszkę o wymiarach 20x35 cm
12 dkg miękkiego masła
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy ( mały ) 
2 duże jajka
10 dkg gorzkiej czekolady
3 dkg ciemnego kakao
26 dkg mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mleka
Polewa :
120 ml śmietany kremówki
14 dkg gorzkiej czekolady
Sposób wykonania :
 Masło utrzyj ( lub zmiksuj ) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając ( miksując ). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudzoną wlej do ciasta, wymieszaj. Następnie wlewaj stopniowo mleko, cały czas mieszając. Na końcu wsyp mąkę , wymieszaj delikatnie, aby nie było grudek, najlepiej kuchenną rózgą. Gotowe ciasto wylej na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia ciast, wyrównaj łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku ( 170 C ) przez około 45 minut. Czy ciasto jest już upieczone możesz sprawdzić za pomocą patyczka. Jeśli do wbitego w ciasto patyczka nic się nie przyklei to znak, że nasze ciasto jest już upieczone. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia.
 Polewa : Czekoladę połam na małe kawałki, rozpuść razem ze śmietaną w małym rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając. Możesz tęż rozpuścić czekoladę nad parą. Rozpuszczoną polewą oblej wystudzone ciasto i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy. Po całkowitym zastygnięciu polewy pokrój ciasto na kawałki.
 Ciasto to jest puszyste, wilgotne i doskonale smakuje. Polecam.

 Ciasto to znalazłem tutaj : sio-smutki.blogspot.com




Oblane ciasto polewą odstawiany do wystygnięcia


                         
                         Smacznego !

    



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz