wtorek, 17 listopada 2015

Domowy chlebek z miodem.







Składniki :                                      na 2 bochenki
1 kg mąki pszennej
6 dkg świeżych drożdży
1/3 szklanki płynnego naturalnego miodu
1/2 szklanki cukru
2 jajka
4 łyżki masła
1 szklanka świeżego mleka
5 dkg rodzynek
3 dkg płatków migdałowych
2 łyżki oleju
sól
Przygotuj również :
 1 całe jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania chlebka
płatki owsiane, ziarno słonecznika
Sposób wykonania :
 Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki mleka, miodem, 6 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka zmiksuj z cukrem, połącz z resztą mleka i resztą mąki. Dodaj rozczyn, wyrób ciasto. Dodaj sól, roztopione masło, sparzone wrzątkiem rodzynki i płatki migdałowe. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, uformuj 2 podłużne bochenki, włóż je do wysmarowanych tłuszczem foremek keksowych. Ciasto powinno wypełnić foremkę do około 1/2 wysokości. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem ( możesz posypać płatkami owsianym lub ziarnami słonecznika), włóż do nagrzanego piekarnika 210 C i piec około 45 minut.
 Taki domowy chlebek jest bardzo zdrowy i smaczny. Polecam. :)


                              
                            Życzę smacznego !




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz