sobota, 14 listopada 2015
Polędwiczki wieprzowe w pomarańczach.
Składniki : na 5 porcji
5 polędwiczek wieprzowych
1 szklanka bulionu drobiowego (z kostki)
1/2 szklanki wytrawnego sherry
sok i otarta skórka z dużej pomarańczy
2 łyżki masła
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanych zielonych listków szałwii
sok z cytryny
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól
pieprz
1 średnia pomarańcza
kilka zielonych listków do dekoracji
Sposób wykonania :
Umyte i osuszone mięso skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. W rondlu stop masło, zarumień polędwiczki ze wszystkich stron. Wlej sherry, oraz bulion. Dodaj posiekany czosnek, szałwię oraz skórkę z pomarańcza, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 20 minut. Od czasu do czasu przewróć mięso na drugą stronę. Miękkie mięso wyjmij, połóż na półmisek, trzymaj w cieple. Sos przetrzyj przez sito, zagotuj. Mąkę dokładnie wymieszaj z sokiem z pomarańcza, wlej do sosu, mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Polędwiczki polej przygotowanym sosem, udekoruj ćwiartkami pomarańcza i zielonymi listkami szałwii. Pozostały sos podaj na stój w sosjerce.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawy przepis,ale z pomarańczy nie z pomarańcza :)
OdpowiedzUsuńRóżnie mówią , jedni z pomarańcza, drudzy z pomarańczy, ale każdy wie o jaki owoc chodzi. ;)
Usuń