niedziela, 16 sierpnia 2015

Kanapki ( wiejskie ) z twarogiem,pomidorem i miętą.







Składniki :
20 dkg twarogu ( najlepiej domowego, wiejskiego )
kilka łyżek świeżego mleka lub śmietany
kilka świeżych listków mięty
sól
2 dojrzałe pomidory
kilka kromek chleba
Sposób wykonania :
 Twaróg rozgnieć łyżką w misce. Dodaj kilka łyżek mleka lub śmietany, wymieszaj dokładnie razem, aby ser mógł się dać rozsmarować. Listki mięty opłucz, drobno posiekaj na desce. Wsyp do twarogu, dopraw do smaku solą. Dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję. Gotowym twarogiem posmaruj kromki chleba. Na wierzch poukładaj plasterki pomidora. Możesz kanapki posypać świeżo pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podawaj ze szklanką świeżego mleka. Takie kanapki były ulubionym posiłkiem mojego dziadka, który wracając z ciężkiej pracy na roli jadł je zawsze ze smakiem. Gdy umarł miał 84 lata. 


                       Życzę smacznego !

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz