niedziela, 14 grudnia 2014

Sernik z pianką cytrynową.


 
Zagniatanie ciasta
Fot. © luchot - Fotolia.com


Składniki :
Ciasto na spód :
30 dkg mąki
15 dkg margaryny
10 dkg cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
Masa serowa :  
1,5 kg mielonego sera
3 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
6 żółtek
3/4 szklanki oleju
3 jajka
3 budynie śmietankowe
2 cukry wanilinowe
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka bezowa :
6 białek
1 szklanka cukru
10 dkg kokosu białego
kisiel cytrynowy
Sposób wykonania :
Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki blaszki także wyłożyć ciastem.
Masa serowa :  Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez godzinę.
Pianka bezowa : Białka ubić na sztywno, wsypać po trochę cukier, dalej ubijać. Na końcu dodać kisiel i kokos, lekko wymieszać i wyłożyć pianę na 15 minut przed końcem pieczenia. Pianę wykładamy na wierzch gdy masa serowa będzie mieć złoty kolor. Po upieczeniu nie wyjmować od razu z blaszki, wyjąć dopiero na drugi dzień. Wtedy masa serowa i pianka zgęstnieje i nie będzie nam się rozsypywać. 


                         Życzę smacznego !
 

2 komentarze:

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 4600 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń