sobota, 21 czerwca 2014

Szlafroczki francuskie z jabłkami.



Składniki :
1,5 kg ciasta francuskiego
1 kg średnich jabłek
cukier
cynamon
kasza manna
1 całe jajko do smarowania
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
Ciasto francuskie rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość 3-4 mm. Pokroić na kwadraty o bokach 13 cm. Na każdy środek kwadratu wsypać po łyżeczce kaszy manny. Jabłka umyć,obrać ze skórki, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek poukładać na środek kwadratu, posypać łyżeczką cukru oraz szczyptą cynamonu. Wszystkie rogi kwadratów posmarować odrobiną smarówki z rozmąconego całego jajka. Następnie posklejać rogi każdego kwadratu i delikatnie przygnieść. Gotowe szlafroczki poukładać  jeden obok drugiego na blaszce. Posmarować górę smarówką z całego jajka. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Po upieczeniu przełożyć szlafroczki da czystą deskę, przestudzić. Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji ciasta powinno nam wyjść około 20 sztuk szlafroczków.
Zamiast jabłek możemy dać połówki brzoskwiń.
Możemy też zrobić takie szlafroczki z morelami, ale wtedy kroimy ciasto na mniejsze kwadraty, ponieważ morele są mniejsze niż jabłka, czy brzoskwinie. Gdy robimy szlafroczki z brzoskwiniami lub morelami nie dodajemy cynamonu, a zamiast cukru pudru możemy je udekorować białą pomadą

Smakują wyśmienicie ! Warto wypróbować ten przepis. Polecam . 


                                                        Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz