czwartek, 15 maja 2014

Zupa ze świeżych czereśni - '' Smak Lata '' .





Składniki :
1 kg świeżych czereśni
6 łyżek cukru
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 goździki
cytryna
6 łyżek gęstej śmietany
woda
groszek ptysiowy
Sposób wykonania :
Czereśnie umyj,wydryluj. Cytrynę umyj,obierz z skórki. Zagotuj litr wody z cukrem, goździkami i skórką z cytryny. Do wrzątku wsyp czereśnie,przykryj i gotuj przez 10 minut. Następnie goździki,skórkę cytrynową i połowę czereśni wyjmij. Pozostałe czereśnie zmiksuj wraz z płynem. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody.Wlej do gotującej się zupy i mieszaj aż zupa zgęstnieje. Wsyp do zupy odłożone całe czereśnie,wymieszaj, dodaj sok z cytryny i dosłódź do smaku. Gotową zupę rozlej do sześciu głębokich talerzy, dodając do każdego talerza po jednej łyżce gęstej śmietany, wymieszaj. Podawaj na ciepło z groszkiem ptysiowym.
 
                                                   Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz