piątek, 23 maja 2014

Ciasto z pianką bezową.




Składniki :
Ciasto :
40 dkg mąki
20 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
4 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany
Krem :
1 szklanka mleka
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
10 dkg miękkiego masła
Pianka bezowa :
4 białka
18 dkg cukru
Przygotuj również :
smażone wiśnie
marmoladę
orzechy włoskie 
Sposób wykonania :
Z podanych składników na ciasto sporządzić ciasto kruche. podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę. Posmarować cienko marmoladą, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Upiec na złoty kolor. Trzecią część ciasta rozwałkować wyłożyć na blaszkę. Ubić pianę z cukrem, rozsmarować na blacie. Na pianę poukładać wiśnie,posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Upiec ciasto w temperaturze 170 C aż pianka się zarumieni i wysuszy. Z podanych składników na krem ugotuj krem budyniowy, przestudź, utrzyj masło na puszystą masę, połącz z przestudzonym kremem. Przełóż obydwa upieczone ciasta w następujący sposób :
     ciasto z marmoladą
     krem budyniowy
     ciasto z bezą

                                       Smacznego !
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz