wtorek, 6 maja 2014

Ciasto brzoskwiniowe z kokosem.




Składniki :
Biszkopt :
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa brzoskwiniowa :
1 kg brzoskwiń
1/2 szklanki cukru
3 budynie śmietankowe
Masa kokosowa :
5 białek
20 dkg cukru
20 dkg wiórków kokosowych
Sposób wykonania :
Biszkopt :
Białka ubić na sztywno,dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku,dalej ubijając. Na końcu wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać ciasto. Gotowe ciasto wylać na blaszkę ( 25x36 cm ) wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około 35 minut na złoty kolor. Po upieczeniu przestudzić. Biszkopt pozostawiamy w blaszce, nie wyjmujemy go.
Masa brzoskwiniowa :
Brzoskwinie obrać,usunąć pestki,miąższ pokroić w kostkę. Wsypać do rondelka,wlać 1 i 1/2 szklanki wody,wsypać cukier i prażyć na małym ogniu, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Budyń rozrobić w 1 szklance wody, dodać do miękkich już brzoskwiń i mieszając,zagotować. Gotową masę brzoskwiniową wylać na biszkopt i wyrównać.   
Masa kokosowa :
Białka ubijamy na sztywno,pod koniec dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Do ubitej piany wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy wszystko razem. Gotową masę wylać na brzoskwinie, wyrównać i włożyć do piekarnika ( 180 C ). Zapiec ciasto na złoty kolor. Przestudzone ciasto możemy udekorować plasterkami brzoskwiń i oblać przeźroczystym żelem.

                                                Smacznego !  
 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz