wtorek, 6 maja 2014

Ciasto brzoskwiniowe z kokosem.





Składniki :
Biszkopt :
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa brzoskwiniowa :
1 kg brzoskwiń
1/2 szklanki cukru
3 budynie śmietankowe
Masa kokosowa :
5 białek
20 dkg cukru
20 dkg wiórków kokosowych
Sposób wykonania :
Biszkopt :
 Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Na końcu wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać ciasto. Gotowe ciasto wylać na blaszkę ( 25x36 cm ) wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około 35 minut na złoty kolor. Po upieczeniu przestudzić. Biszkopt pozostawiamy w blaszce, nie wyjmujemy go.
Masa brzoskwiniowa :
 Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Wsypać do rondelka, wlać 1 i 1/2 szklanki wody, wsypać cukier i prażyć na małym ogniu, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Budyń rozrobić w 1 szklance wody, dodać do miękkich już brzoskwiń i mieszając, zagotować. Gotową masę brzoskwiniową wylać na biszkopt i wyrównać.   
Masa kokosowa :
 Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Do ubitej piany wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy wszystko razem. Gotową masę wylać na brzoskwinie, wyrównać i włożyć do piekarnika ( 180 C ). Zapiec ciasto na złoty kolor. Przestudzone ciasto możemy udekorować plasterkami brzoskwiń i oblać przeźroczystym żelem.

                                                 

                                                         Smacznego !  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz