Składniki :
3 kg dyni ( waga po obraniu )
6 słodkich pomarańczy
3 cytryny
90 dkg cukru
3 szklanki wody
1 pektyna ( opcjonalnie )
Sposób wykonania :
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Trzemy na tarce o dużych oczkach. Pomarańcze i cytryny obieramy ze skórki, usuwamy białą błonkę . Ze skórek zeskrobujemy białą błonkę np. małą łyżeczką . Cytrusy dzielimy na cząstki, usuwamy pestki. Skórki gotujemy kilka minut, aby zmiękły, następnie odcedzamy na sitku. Dynię wsypujemy do garnka ( najlepiej z grubym dnem ), wlewamy wodę . Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy. Gotujemy, aż dynia się rozpadnie. Często mieszamy, aby się nie przypaliła. Skórki, pomarańcze i cytryny mielimy na drobnym sitku. Dodajemy do gotującej
się dyni, wsypujemy cukier, mieszamy. Następnie dokładnie blendujemy na gładką masę . Gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości powidła. Na końcu możemy dodać pektynę wymieszaną z niewielką ilością cukru. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, często mieszając. Powidło przekładamy do czystych słoików. Wyszło mi 9 słoików o pojemności 0,75 l. Brzegi słoików przecieramy dokładnie papierowym ręcznikiem, aby usunąć ewentualne zabrudzenia. Szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy w 85 C
przez 20 minut. Przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu. Dzięki dodaniu pektyny powidło nie jest rzadkie i nie trzeba go zbyt długo gotować. Powidłem dyniowym możemy przekładać naleśniki, lub wykorzystać na inne różne sposoby.
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz