sobota, 6 maja 2023

Ziemniaki pieczone w piekarniku ( prawie jak z ogniska ).

 


 

 

Składniki :

ziemniaki średniej wielkości

sól

masło ( opcjonalnie )

Sposób wykonania :

 Ziemniaki dokładnie umyj. Blaszkę wyściel folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Poukładaj na niej ziemniaki, tak, aby nie stykały się ze sobą . Włóż do nagrzanego piekarnika ( 170 C ) i piec przez około godzinę i dwadzieścia minut. Aby sprawdzić czy ziemniaki się już upiekły nakłuwamy je wykałaczką ( w najgrubszym miejscu ), jeśli wykałaczka z łatwością się wbija w ziemniak, to znak, że ziemniaki są już upieczone. Upieczone ziemniaki obieramy ze skórki posypujemy solą do smaku i zjadamy puki są ciepłe. Możemy też na obrany ziemniak położyć plasterek masełka, będzie jeszcze smaczniej. Ziemniaki upieczone w ten sposób dorównują ziemniakom upieczonym w ognisku, no może z wyjątkiem aromatu.

 

 
 


    

    Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz